Imitatie

Het imiteren van hout- en marmerstructuren is een vakmanschap dat nog bij een handje vol mensen in de vingers zit. Vroeger was dit een discipline van iedere schilder.
Het aanbrengen van een imitatie had naast verfraaiing nog een functie; het duurder of goedkoper laten lijken van het geschilderde object.
Het opwaarderen van een object kunt U zich misschien voorstellen; een marmeren van een stukje stukadoorswerk gaf een vertrek al gauw meer aanzien en ook de vuren/grenen deur in een eikenhoutmotief met wortelnoten lijstwerk deed de "waarde" stijgen. Ook bij gebrek aan een houtsoort of natuursteensoort werd de toevlucht gezocht in imitatie.
Het goedkoper laten lijken van een object kwam ook voor. Er is een tijd geweest dat over de inboedel belasting werd geheven en een eikenhouten kast werd hoger gewaardeerd dan een kast uit vuren of grenen hout.

Tegenwoordig zie je een toenemende belangstelling voor de imitatietechnieken.

In het museum zijn diverse voorbeelden van imitaties te bewonderen. Van tijd tot tijd worden ook diverse demonstraties gegeven en worden cursussen georganiseerd.