Een overzicht van opleidingen:

Hieronder geven wij een overzicht van cursussen schilderen of die verwant zijn aan het schildersvak.(onderstreepte tekst zijn linken naar betreffende sites)

Cursus voor een schildersopleiding worden gegeven door de landelijke ROCís in samenwerking met de landelijke SPOS-organisaties. Meer informatie vindt je ook op:
kleurrijkwerken
Deze opleidingen kunnen op verschillend niveau worden afgesloten (zie ook SVS).

 • Niveau 1 assistent opleiding.

 • Niveau 2 basis opleiding

 • Niveau 3 Vakopleiding

 • Niveau 4 Middenkader opleiding, Specialisten opleiding

De opleiding vindt plaats op basis van werkend leren. Het ROC verzorgt het theoretisch gedeelte en de SPOS het praktijk gedeelte.

 • Cursus industriŽle lakverwerking en metaalconserveerder.  Deze cursussen worden door de zelfde opleidingsinstituten verzorgd als voor de schilders.

 • Cursus glaszetter.Voor deze opleiding geldt hetzelfde als de vorengenoemde cursussen.

 • Meester Schilder.Op MTS niveau.In Nederland kennen we 3 schilders MTS-en.
  Deze opleidingen bieden diverse specialisaties: o.a.
  presentatietechnieken en  commercieel/ technisch.

 • In Nederland kennen we een HBO opleiding Coatingtechnologie. Voor deze opleiding gelden bepaalde toelatingseisen. Interesse? Kijk ook eens bij het ECCS voor een meer europees georiŽnteerde studie

Ten aanzien van restauratietechnieken heeft het Nationaal Restauratie Centrum een uitgebreid cursus programma en lezingen ontwikkeld. Te weten: Begeleiding restauraties, Bouwstijlen, negentiende-eeuwse neo of nieuw, houtaantastingen, onderzoek ondergronden, kleurhistorisch onderzoek, pigmenten en bindmiddelen, Glas-in-lood, interieur stijlen en wandbekledingen, basis vergulden, poliment vergulden.

Adressen.De ROC en SPOS opleidingen zijn regionaal verspreid over Nederland.Zie telefoonboek.De MTS-en zijn gevestigd in Utrecht,Boxtel en Zwolle. De HBO opleiding Coatingtechnologie in Enschede en het Nationaal Restauratie Centrum in Amsterdam Nieuwe Uilenburgstraat 91 (e-mail:info@restauratiecentrum.nl)

Museum Het Schildersvak kan in de Regio Twente de volgende cursussen organiseren ; Hout- en marmerimitatie techniek, vergulden en Glas-in-lood maken.

Maandag 25 november 2002 is over deze technieken een info avond bij
SPOS in Hengelo Ov.,
Sportlaan Driene 4
7552 HA Hengelo
tel.074.2911355
Aanvang 19.30.